Werk
Door: Frans
Blijf op de hoogte en volg Frans
18 September 2005 | Thailand, Pattaya
Het bedrijf is gelegen aan de laem Chabang port, en dat is ongeveer 5 min rijden vanaf mijn appertement met de auto of scooter. EDaar aangekomen eerst ff aan de thaise werknemers voorgesteld en toen met de manager (Alex) een ronde door het bedrijf gedaan.
Zoals op de foto op de site van aeroworks wel is te zien bestaat het bedrijf uit twee fabriekshallen. In de enen hal worden onderdelen gemaakt voor designer verlichting en in de andere hal onderdelen voor de luchtvaart. De onderdelen worden hoofdzakelijk op cnc-gestuurde bewerkingscentra (draai- en freezbanken) gemaakt. Een nieuwe machine is de Seiki hicell20(twee de hands, maar onlangs gekocht). Dit is een 4-assige bewerkingsunit met automatisch gereedschapwisselcentrum. Met deze machine is het in principe mogelijk om een bepaald onderdeeltje dat nu in drie stappen wordt gemaakt,in twee stappen te maken. De machine kan namelijk zowel draaien als frezen. Er is echter een klein probleem en dat is dat hij niet werkt. Aan mij de eer om de besturing uit te vogelen, en eventuele defecte onderdelen te vervangen en hem dus wel aan de gang te krijgen. Das dus wel een leuke opdracht en zo krijg ik gelijk wat gevoel met zo'n machine en zijn mogelijkheden. Nou tot zover ff het werktechnische gedeelte van deze week.
Ik heb dus een scooter van het bedrijf gekregen. Een honda dreamII, als hij loopt gaat ie als een wilde (80km/u, op ze gemakkie), maar hij wil er ook nog wel eens zomaar niet. Ik heb dus ff naar een mannetje gebracht, dat hem ff reviseerd en dan kan ik zo'n beetje gaan en staan waar ik wil. Ik ben nu afhankelijk van bahtbus, en scootertaxi's en die werken wel goed maar het is soms wel spannend waar je terecht komt.
Het eten tussen de middag wordt telkens besteld door een vrouwtje op de fabriek, maar omdat ik dus geen thais spreek is het moeilijk te bestellen. Hebben ze me de eerste dagen maar gewoon rijst met kip en ei gegeven, maar daar wordt je na een paar dagen ook niet vrolijk van. Dus ik zeg vrijdag dat ze maar wat mee moesten kijken wat ze mee namen voor me. Nou dat heb ik geweten, ik weet nu dus hoe heet thais eten kan zijn!!!
Vanaf komende week zal ik wat meer op kantoor gaan werken, dus dan kan ik ook wat makkelijker internetten vanf mijn eigen laptop (ik zit nu namelijk te tikken in een internetcafe) en dan zal ik jullie wat meer vertellen over de manier van leven zoals ik hier nu doe. Dat is voor de meeste mensen toch het meest interessant denk ik.
vr gr Frans
18 September 2005 - 10:04
Pim En Ad:
Geweldig verslag ! je kunt wel een boek gaan schrijven !
Ook het techn deel = heel interessant en voor de technische leek te begrijpen.
Ga door met deze leuke berichten en zorg dat je een kurk bij de hand hebt ! -
18 September 2005 - 18:17
Paul:
Hi Sjonnie!
Tegen Wijdenes uit altijd lastig 3-2 verloren. Onterecht uiteraard.
We gaan morgen richting Malta. Mazzel -
18 September 2005 - 20:09
Gidi:
klinkt goed sjonnie. Nou succes daar en hou ons op de hoogte.
mvg -
21 September 2005 - 07:34
Patrick:
he sjonnie heb je nou al een thaise .... gepakt.(de puntjes mag je zelf invullen) zo te lezen gaat het goed en heb je het naar je zin spreken elkaar snel weer
groeten -
21 September 2005 - 18:15
Roel:
He Sjonnie,
Je bent lekker bezig daar, dat merk ik wel. Is het met werk een beetje uit te houden in de hal? Wat is de plaatselijke temp.?
Succes verder, spreek je mzzls -
22 September 2005 - 17:16
Jennifer En Stan:
He Frans,
Ik hoorde van Stan dat je ook te volgen bent op waarbenjij.nu. Een vriendin van ons is nml. net terug uit zuid-afrika en stond ook op waarbenjij.nu. Dus dacht ik, laat ik eens op frans z'n site gaan kijken. Leuk om te lezen wat je daar allemaal beleeft, werk en cultuur. Ben wel benieuwd naar de volgende berichten. Succes met je werk daar en groetjes van ons!